Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης:

BENJAMIN BUTTON:

  • 'Oταν είσαι νέος έχεις τη δύναμη,εξωτερικά και εσωτερικά.Μπορείς να βοηθήσεις,να δημιουργήσεις.
  • ''Η ζωή δεν ήταν πολύπλοκη,θα μπορούσε να υποθέσει κανείς οτι έψαχνα απλά να βρώ ένα νόημα''.Δεν μπορούμε να άλιεύσουμε το νόημα της ζωής..ακριβώς επειδή απο τη φύση της είναι πολύ απλή..-και έτσι θα πρέπει να είναι..
  • Τα πάντα στη ζωή είναι ζήτημα πιθανοτήτων,άρα αυτό που λέγεται τύχη είναι απλώς η μαθηματική λογική που διέπει τους νόμους της ζωής.Τα πάντα είναι θέμα δευτερολέπτων.Συνεπώς,η διαχρονικότητα καθορίζεται απο τις επιλογές μας,δηλαδή την αξία που εμείς οι ίδιοι αποδίδουμε στον χρόνο.
  • Ο,τιδήποτε σε καθαίρει,έστω και ένα λεπτό μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ζωη για'σένα.
  • Παιχνίδι ρόλων:ίσως το να βλέπεις τον σύντροφο σου υιοθετώντας τον γονικό ρόλο ή ρόλους που δεν τους έχεις φανταστεί ποτέ να είναι η αληθινή αγάπη.
  • Οι φόβοι πολλές φορές δίνουν τη δύναμη να εξελιχθεί κανείς,γι αυτό δεν φοβάμαι τους ''φόβους'' που προκύπτουν στην πορεία της ζωής..και ο μεγαλύτερος φόβος είναι το υπαρξιακό.Αυτό,ίσως να ευθύνεται για όλα τα όνειρα και τις δημιουργίες του ανθρώπου..ίσως και για τη δημιουργία απογόνων.
  • Όταν αγαπάς τον Άνθρωπο,τον αγαπάς σε όλες τις ηλικίες του,σε όλα τα στάδια του..

With love,

Benjamin Button.

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ BENJAMIN BUTTON ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ:

Πώς θα σας φαινόταν άραγε αν γεννιόσασταν..ηλικιωμένοι έχοντας την φρόνηση και τη σύνεση σε συνδιασμό με το ''νέο'' μυαλό;Ο κύριος Brad Pitt πάντως πρέπει να έιναι πολ΄θ ευτυχισμένος ηθοποιός που υποδύθηκε αυτόν τον ρόλο,σε μία ανατρεπτική τάινία με πραγματικά πολλά,μη φανερά εκ πρώτης όψεως μηνύματα..Ανατρεπτίκη η κοσμοθεωρία που μας προβάλλει η ταινία,η οποία αποκτά μια φιλοσοφική διάθεση ηθελλημένα ή άθελα της..

Με έμπνευση ''απευθέιας''από την ταινία,θα παραθέσω τις σκέψεις που είχα εγώ προσωπικά παρακολουθώντας-ομολογουμένως με αμείωτο ενδιαφέρον την πλοκή της..

  1. Για να δοθεί μια ώθηση στην επιστήμη ο άνθρωπος πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον όρο δημιουργικότητα,ξεκινώντας απο την ίδια τη ζωή του,υιοθετώντας την εφευρετικότητα ενός παιδιού-όπως είπε και ο Αλμπέρτος''η φαντασία είναι πιο σημαντική απο τη γνώση''.
  2. Οι δυνάμεις που θ'αλλάξουν την κοινωνία θα ξεκινήσουν απο την ψυχολογία-είναι θέμα μεταβολής των αξιών,των συμβάσεων ουσιαστικά-.Όλοι οι ρόλοι που έχουν υιοθετήσει οι διάφορες ηλικίες κατα την άποψή μου είναι συμβάσεις..
  3. Κλασική αξία αυτό που θα πω:το άπειρο γοητεύει κάθε άνθρωπο,επειδή ακριβώς όπως το λέει και η ίδια η λέξη,δεν είναι ανθρώπινο.
  4. Ζωή είναι νη πάλη του ανθρώπου να νικήσει τους φόβους του και αυτό είναι υγεία η λετσι θα έπρεπε τουλάχιστον να ορίζεται.
  5. Στη ζωή ''μιλάς''μέσω των πράξεων και όχι μέσω των λόγων σου.Δεν έχει σημασία πόσος είναι ο χρόνος,αλλα πώς τον αξιοποιούμε...
  6. Αυτούσιο και κλεμμένο απο την ταινία:''Η ζωή μας καθορίζεται απο τις ευκαιρίες,ακόμη και αυτές που χάσαμε.
  7. Κίνητρα για να ολοκληρώνεις τον εαυτό σου!Έτσι θα έπρεπε να είναι ο χαμένος χρόνος!''Στη ζωή περιμένουμε την ''ολοκλήρωση'',αυτή δεν έρχεται πάντα,οπότε ακόμη και τα κίνητρα για δράση απο μόνα τους πρέπει να μας''γεμίζουν''.Δεν είναι δεδομένο πως ότι προσφέρει σε'μας ολοκλήρωση προσφέρει και στον σύντροφό μας!Αυτή η έλλειψη κατανόησης των ορίων-ολοκλήρωση-και αναγκών του άλλου είναι τοπ μεγαλύτερο πρόβλημα των σύγχρονων σχέσεων.
Η επόμενη ανάρτηση θα πραγματεύεται ένα πολύ ευρύ αντικείμενο,που έχει να κάνει με την κουλτούρα μας γενικά.Ειδικότερα,πρόκειται για ένα αφιέρωμα που σκοπεύω να δημιουργήσω,όσον αφορά ταινίες που έχουν''διαποτίσει''την κουλτούρα μου και θα ήθελα να μοιραστώ την εμπειρία μου αυτή μαζί σας.

Για τους Αρχαίους ημών προγόνους η ΤΕΧΝΗ,ως αυτοσκοπός τοποθετούνταν στην κορυφή της πυραμίδας,όσον αφορά τα επιτεύγματα του ανθρώπινου γένους-στην Αντιγόνη του Σοφοκλή καθρεφτίζεται ξεκάθαρα αυτή η άποψη.Η αρχαία τέχνη όμως οδηγούσε στην ''κάθαρσιν''΄,γεγονός που την διακρίνει εν συγκρίσει με πολλά απο τα συγκαιρινά δημιουργήματα της έβδομης τέχνης.

Ωστόσο,θα εύρισκα πολύ ευχάριστο,εαν με αφορμή αυτήν την ανάρτηση,σας προξενούσα το ενδιαφέρον με τρόπο ώστε να επακολουθήσει γόνιμη συζήτηση''Περί Ταινίας''...διότι-καλώς ή κακώς-η εποχή μας επιβάλλει να σταχυολογούμε,να αξιολογούμε τα μηνύματα οπτικά η μή,λόγω του καταιγισμού των πληροφοριών και της προπαγάνδας...

Και κάτι τελευταίο..επειδή αναγκαστικά, λόγω των όσων προηγουμένως είπα,-και πάλι ηθικολογώ αν και το μισώ αυτό-επειδή ο νέος που έχει κοινωνική μόρφωση στις μέρες μας τέινει να γίνει ελιτιστής,λόγω της επιλεκτικότητας θα σας δώσω μια συμβουλή:''να είστε αυστηροί σε ζητήματα γνώσης,αλλά να μην είστε με τους ανθρώπους διότι η πραγματική κουλτούρα ποτέ δεν είναι ελιτιστική''...

Συνεπώς,ας μην χάνουμε άλλο τον πολύτιμο χρόνο μας και ας περάσουμε στο''Αφιέρωμα για σινεφίλ και λοιπούς φίλους του blog''...
Επειδή σήμερα μου αρέσει να ηθικολογώ,θα παραθέσω ένα ακόμη αυτούσιο απόσπασμα απο τον Νίτσε,και περιμένω τις κρίσεις σας..

ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ:

Ένα από τα κυριότερα λαθεμένα συμπεράσματα είναι το εξής:επειδή κάποιος είναι αληθινός και έντιμος απέναντί μας,λέει την αλήθεια.Έτσι,το παιδί πιστεύει τις κρίσεις των γονιών του,ο Χριστιανός τις κρίσεις του ιδρυτή της Εκκλησίας.Παρόμοια,ο κόσμος δεν θέλει να παραδεχτεί οτι όλα εκείνα τα πράγματα που υπεράσπισαν οι όμιοί τους σε παλιότερους αιώνες,θυσιάζοντας την ευτυχία και τη ζωή τους,δεν ήταν τίποτε άλλο παρά πλάνες:ίσως πει κανείς οτι ήταν στάδια της αλήθειας...Μα αυτό που σκέφτεται κανείς στο βάθος είναι οτι ,αν κάποιος έχει πιστέψει ειλικρινά σε κάτι κι έχει πολεμήσει και πεθάνει για την πίστη του,θα'ταν πάρα πολύ άδικο αν είχε εμπνευστεί όντως απο μία πλάνη..

Να προσθέσω το απλό,ταπεινό μου σχόλιο κι εγώ..αν και συμφωνώ με την θέση του φιλοσόφου για τα''στάδια της αλήθειας''και για τις προαιώνιες πλάνες του ανθρώποθ,που εκκινούν απο τα ίδια τα πιστεύω του-τα ίδια πιστεύω του είναισυνάμα και η ίδια του η πλάνη-
η ίαση της ψυχής του ανθρώπου κατ'εμέ μπορεί να έρθει απο τη φιλοσοφία ''τέτοιου τύπου..''

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΕΛΠΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΕ ''ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ'',ΔΙΟΤΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΒΙΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ,ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ ΤΟΥ,ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΤΟΝ ΄΄ΟΡΘΟΝ ΒΙΟΝ''.ΤΟ ''ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ''ΩΣ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ,ΠΟΥ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΟΡΙΖΩ ΩΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ:

Η καλοσύνη και η αγάπη,τα πιο θεραπευτικά βότανα και δυνάμεις στη συναλλαγή των ανθρώπων,είναι τόσο πολύτιμα ευρήματα που θα ευχόταν κανείς να χρησιμοποιούνταν αυτά τα βάλσαμα με όσο το δυνατόν περισσότερη οικονομία.

Η οικονομία της καλοσύνης είναι το όνειρο των πιο παράτολμων ουτοπιστών....